Metody grillowania z Kamińskim

METODY GRILLOWANIA

Zależnie od potrzeb oraz wybranego mięsa wyróżniamy trzy metody grillowania: bezpośrednią, pośrednią oraz 50/50.

Najczęściej stosowana jest metoda bezpośrednia. Rozżarzony brykiet lub węgiel jest rozłożony równomiernie na dnie grilla z pokrywą i oddaje najwięcej ciepła. Temperatura przy zamkniętej pokrywie dochodzi nawet do 280 stopni, więc jest to metoda odpowiednia do grillowania mięs maksymalnie w czasie do 30 minut. Taką krótką obróbkę termiczną lubią szaszłyki, kiełbasy oraz uwielbiane przez mistrzów grilla steki.

Kolejna metoda jest idealna jeśli bierzemy się za zrobienie na naszym grillu większej porcji mięsa czy np. całego drobiu. W metodzie pośredniej rozkładamy rozżarzony węgiel po bokach oraz umieszczamy tackę aluminiową z wodą do której będzie ociekać tłuszcz z przyrządzanej potrawy. Dzięki temu będziemy mogli zrobić coś o wiele dłużej na naszym grillu bez obaw o przypalenie mięsa, które w środku dalej będzie surowe. Używając tej metody osiągamy co prawda niższą temperaturą niż bezpośredniej, ale dzięki właśnie temu możemy przyrządzić coś większego, co wymaga nawet paru godzin obróbki.

Ostatnia metoda jest już dla naprawdę wytrawnych kucharzy. 50/50 to jak nazwa wskazuje podzielenie grilla na dwie strefy: gorącą oraz chłodniejszą. Najpierw przyrządzamy średniej wielkości mięso, np. pieczeń, nad węglowym żarem, a potem przesuwamy ją nad tacę z wodą czy piwem/sokiem by powoli doszła. Aby osiągnąć odpowiednie temperatury warto posiadać grille z pokrywą – lepiej utrzymują odpowiednie warunki, i co ważne nie pali się tam żywy ogień – mniejszy dostęp do tlenu to mniejsza szansa ognia i przypalenia smakowitych kąsków.

Pamiętajcie, że najwięcej zależy od jakości produktów, które kładziemy na ruszcie. W Kamińskim znajdziecie mnóstwo propozycji przygotowanych z myślą o grillowaniu – wszystkie z najwyższej jakości mięsa pochodzącego z Polski.

Sprawdźcie już teraz: Najlepsze produkty na Grilla

Udanego grillowania!

Inne wpisy

Podstawa udanego grillowania to dobre mięso

Dobre - czyli jakie? I jak je przygotować, aby maksymalnie wykorzystać jego kulinarny potencjał? Zapraszamy do krótkiej lektury, w sam raz przed rozpoczęciem sezonu grillowego,...

Kurczak z jabłkiem i żurawiną

Wszystkim, którzy spędzają święta w mniejszym gronie, polecamy odświętną wersję kurczaków zagrodowych. Wolnorosnący drób z Podlasia karmiony paszą bez GMO, wzbogacony farszem to idealna propozycja...

Kamiński
biuro@kaminski.kielce.pl

Zamówienia prosimy wysyłać na adres: handel@kaminski.kielce.pl