Kurczak z jabłkiem i żurawiną

Wszystkim, którzy spędzają święta w mniejszym gronie, polecamy odświętną wersję kurczaków zagrodowych. Wolnorosnący drób z Podlasia karmiony paszą bez GMO, wzbogacony farszem to idealna propozycja na danie o wyjątkowych walorach smakowych i zapachowych. W tej odsłonie proponujemy kurczaka o ponadczasowym smaku z klasycznymi polskimi jabłkami oraz żurawiną.

Przygotowanie tak aromatycznego, pełnego tradycyjnego smaku kurczaka nie będzie dla Was wielkim wyzwaniem jeśli kupicie już przygotowanego przez nas, przyprawionego i faszerowanego jabłkami oraz żurawiną kurczaka zagrodowego i zastosujecie się do prostej instrukcji:

1. Kurczaka wyjmujemy z folii oraz z tacki na której leży.

2. Wkładamy go do foremki która jest odpowiednia do użycia w piekarniku, piersiami do góry.

3. Nagrzewamy piekarnik do 150°C – funkcja termoobieg lub ogrzewanie góra- dół

4. Gdy już nagrzejemy piekarnik do 150°C, wkładamy foremkę z kurczakiem do piekarnika, na środkową jego wysokość.

5. Pieczemy go 1 h jeśli kurczak waży 1 kg, adekwatnie dłużej jeśli jest cięższy, przykładowo:

2 kg = 2 h , a 1,4 kg = 1 h 25 min

6. Pamiętajcie, aby pod żadnym pozorem nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. W ten oto sposób możecie zmienić temperaturę wewnątrz piekarnika – i niestety co za tym idzie, wasze danie nie będzie dobrze upieczone.

7. Po odpowiednim czasie wyjmujemy swojego kurczaka zagrodowego z piekarnika i cieszymy się jego smakiem.

Smacznego!

NASZE ŚWIĄTECZNE PRODUKTY PRZYGOTOWANE DO PIECZENIA MOŻESZ ZAMAWIAĆ DO 19 GRUDNIA W SKLEPACH KAMIŃSKI BĄDŹ POD NUMEREM: 501 160 079 LUB 41 369 21 33.

 

Zobacz naszą ofertę gotowych produktów na świąteczny stół.

 

 

Inne wpisy

Na czym smażyć mięso

Na czym najlepiej smażyć mięso - na oleju, maśle a może popularnym oleju rzepakowym? Zapraszamy do krótkiego wpisu, który pozwoli najlepiej dobrać właściwy tłuszcz do...

Podstawa udanego grillowania to dobre mięso

Dobre - czyli jakie? I jak je przygotować, aby maksymalnie wykorzystać jego kulinarny potencjał? Zapraszamy do krótkiej lektury, w sam raz przed rozpoczęciem sezonu grillowego,...

Kamiński
biuro@kaminski.kielce.pl

Zamówienia prosimy wysyłać na adres: handel@kaminski.kielce.pl